Indholdsfortegnelse

Varmepumper

Støjer en varmepumpe?

Læsetid: 10 min.
Visninger: 2238

Luft til vand varmepumper har generelt en smule højere støjniveau end luft til luft varmepumper. Dog er inddelingen af luft til vand varmepumper typisk mere skjult, hvilket betyder, at ekstra støj ikke burde være til gene i hverdagen. Støjniveauet for indedelen på en luft til vand varmepumpe kan nå op til 28 dB, mens udedelen kan nå op til 55 dB.

Vores varmepumper ligger typisk på 35-40 dB ved udedelen, hvilket gør dem særligt støjsvage i forhold til mange andre varmepumper. Det betyder også, at de er mere end kvalificerede til at blive installeret i tætbefolkede områder, i overensstemmelse med dansk lovgivning om varmepumper.

Køb kvalitet som IKKE larmer

Hos bedreklima.dk går vi højt op i at sælge varer, vi kan stå inde for. Derfor tilbyder vi kun varmepumper af høj kvalitet fra anerkendte producenter, som har en lang levetid. Vores udvalg omfatter mærker som LG, Panasonic og Nordic varmepumper.

LG Monobloc varmepumpe

Mange debatter og spørgsmål er opstået gennem årene i forhold til støjen fra en varmepumpe

Hvor meget støj laver en varmepumpes udedel egentlig? Kan en varmepumpe føre til nabosplid? Hvor meget støj er tilladt for en varmepumpe? Disse spørgsmål er relevante for mange, da der dagligt bliver installeret mange nye varmepumper rundt omkring i Danmark. Denne artikel giver dig information om lydstyrken og decibelniveauet med særligt fokus på støj fra varmepumper. Vi vil også se på, hvordan placeringen af varmepumpens udedel kan påvirke forholdet til naboen og undgå mulige uenigheder.

Lydniveauet fra en varmepumpes udedel kan variere afhængigt af mærke, model og størrelse. Generelt kan man forvente, at en moderne varmepumpes udedel producerer et relativt lavt støjniveau. De fleste varmepumper er specielt designet til at minimere støjgener og forstyrrelser. Når du vælger en anerkendt og pålidelig varmepumpe, kan du være sikker på, at den er optimeret til at fungere lydløst og effektivt.

Se også Energistyrelsens Støjberegner


Kvaliteten af en varmepumpe og støj er ofte forbundet

Hvis du overvejer at vælge den billigste varmepumpe på markedet, kan det føre til problemer på lang sigt. De meget billige løsninger resulterer ofte i nabokonflikter, som vi har set omtalt i medierne. Blandt andet ved en case hvor en kvinde følte sig tvunget til at flytte, som var oppe og vende i anerkendte medier som TV2

Det er også præcis det, der står i artiklen som årsagen til problemet i deres egen artikel.

CitatTV2
(Kilde TV2)

Hos os får du ikke kun pålidelige mærker, men også en ordentlig rådgivning og service. Vi sælger kun ting vi kan stå inde for. Derfor sælger vi kun anerkendte mærker som LG, Panasonic, Midea, og Nordic.

 

Undgå nabosplid grundet varmepumper

Monteringen af din varmepumpe kan have stor betydning for, hvor meget støj varmepumpen genererer. Det er derfor vigtigt, at du sikrer dig, at din varmepumpe bliver installeret af en VE-godkendt montør. Dette har også direkte indflydelse på garantien og eventuelle tilskud fra staten eller andre instanser.

Hvis varmepumpen bliver installeret af en ikke-autoriseret montør, altså en der ikke er VE-godkendt, er risikoen for fejl væsentlig større. Hvis varmepumpen eksempelvis sidder løst, kan det forårsage unødig støj, som kan være til gene og forstyrre nærliggende huse.

Som nævnt tidligere har kvaliteten af varmepumpen også stor betydning for støjniveauet og den generelle kvalitet. Derfor anbefaler vi, at hvis man køber en varmepumpe, investerer man i en ordentlig model fra starten af og undlader at forsøge at spare lidt penge. Sandsynligheden er, at besparelsen ikke holder på lang sigt, og både du og dine naboer ender med at være utilfredse med resultatet.


Råd til at undgå nabosplid med varmepumper

  1. Invester i kvalitet.
  2. Find en autoriseret montør til installationen.
  3. Installer varmepumpen med 3-4 meters afstand til naboen (som også er et krav ifølge dansk lov).
  4. Tjek hvor mange dB varmepumpen genererer (støjniveauet).
  5. Hvis du vælger en jordmonteret varmepumpe, sørg for at placere den på fast og stabilt underlag eller vægmontering.
  6. Hvis varmepumpen er jordmonteret, bør den stå på en solid overflade og eventuelt have støjdæmpende fødder (Vi har f.eks. Sumofødder, som markant reducerer støj).”

Hvor mange dB larmer en varmepumpe?

Den gennemsnitlige støj, som en moderne varmepumpes udedel genererer, ligger typisk mellem 50 og 65 decibel (dB) under normal drift. For at give dig en idé om, hvor højt det er, kan vi sammenligne det med andre lydkilder: Et normalt samtalelydniveau ligger omkring 60 dB, mens en støvsuger normalt ligger omkring 70-80 dB.

Bygningsreglementet indeholder også bestemmelser om støjniveauet fra tekniske installationer, herunder varmepumper. Ifølge loven må støjen fra udvendige installationer ikke overskride 35-40 decibel (dB) i områder med åben og lav boligbebyggelse samt sommerhusområder.

Ved at vælge en passende placering og eventuelt investere i støjreducerende elementer som skærme eller lyddæmpende materialer kan du yderligere reducere støjniveauet fra din varmepumpe. Det er også vigtigt at tage hensyn til naboernes interesser og kommunikere åbent omkring planerne med varmepumpen, så eventuelle bekymringer kan blive håndteret på forhånd.

I sidste ende kan en velplaceret og korrekt monteret varmepumpe være en lydløs og miljøvenlig opvarmningsløsning for dit hjem. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en varmepumpe vil være forstyrrende rent lydmæssigt, er det bedst at rådføre dig med en autoriseret installatør, som kan hjælpe dig med at vælge den bedste varmepumpe og placering for at undgå eventuelle lydgener for dig selv og dine naboer.

Du kan kontakte os på kontakt@bedreklima for at få fat i en autoriseret montør.


Hvad er decibel, og hvordan bliver det målt?

Decibel (forkortet dB) er den enhed, der anvendes til at måle lydens intensitet. Decibelskalaen er særlig, fordi det menneskelige øre er ekstremt følsomt. Det kan opfange alt fra en let berøring af fingerspidserne på huden til en kraftig jetmotor. Skalaen er logaritmisk, hvilket betyder, at hver gang lydeffekten fordobles, øges dB(A) indekset med 3. En fordobling af lydtrykket svarer derfor til en stigning på 6 dB(A).

Når det kommer til styrke, er lyden fra en jetmotor cirka 1.000.000.000.000 gange kraftigere end den mindste hørbare lyd. Det er en betydelig forskel!

På decibelskalaen svarer den mindste hørbare lyd (næsten total stilhed) til 0 dB. En lyd, der er 10 gange kraftigere, har en værdi på 10 dB. En lyd, der er 100 gange kraftigere end næsten total stilhed, har en værdi på 20 dB. En lyd, der er 1.000 gange kraftigere end næsten total stilhed, har en værdi på 30 dB. Her er nogle eksempler på almindelige lyde og deres decibel-værdier:

  • Næsten total stilhed – 0 dB
  • En hvisken – 15 dB
  • Normal samtale – 60 dB
  • En plæneklipper – 90 dB
  • Et bilhorn – 110 dB
  • En rockkoncert eller en jetmotor – 120 dB
  • Fyrværkeri – 140 dB

Du har måske erfaret, at afstanden påvirker lydens intensitet – jo længere væk du er, desto mindre kraftig lyder den. Alle disse klassifikationer er målt tæt på lydens kilde.

En lyd på over 85 dB kan være skadelig for øret. Skaden kan afhænge af både lydens styrke og varighed af eksponeringen. Hvis du er nødt til at hæve din stemme for at blive hørt af en anden, lytter du sandsynligvis til en 85-dB lyd. Otte timers eksponering for 90-dB lyd kan forårsage skade på dine ører. Enhver eksponering for lyde på 140 dB og derover medfører øjeblikkelig skade (og faktisk smerte).

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Når du udfylder formularen, giver du samtykke til at modtage markedsføring, tips og tricks fra os. Du kan til enhver tid afmelde dig igen via de tilsendte mails.